Blog

RSS

Un arqueòleg a Puçol

27-03-2023


Un arqueòleg a Puçol

Des de ben xicotet, la història, ha despertat en mi un gran interés. Record en els viatges familiars obligar els meus pares a visitar tots els museus possibles del lloc que visitàvem. Aquest interés mai va desaparéixer, sinó tot el contrari: a mesura que creixia, l'interés era major. Això em va portar a decantar-me per la carrera d'Història.


Durant els anys que vaig passar cursant el grau, el meu interés pel Camp d’Elx es va anar acreixent, llegint i investigant cada vegada més sobre la idiosincràsia de cada pedania, parlant amb els meus avis per a recopilar tota la informació possible de la vida d'antany, registrant les receptes tradicionals de la meua àvia, preguntant per objectes ja oblidats per tots, etc. Va ser en aquest moment quan vaig descobrir el Museu Escolar de Puçol. Em vaig començar a interessar per aquest museu tan particular i vaig descobrir que, tot el que havia estat fent pel meu compte, ho feien els i les companyes del museu, realitzant investigacions, rebent donacions i preservant aquells objectes que ja han perdut el seu ús, registrant els antics oficis perduts… En aquest moment vaig saber que volia fer les meues pràctiques curriculars en aquest museu i no en un altre.


La labor que desenvolupa el Museu és fonamental, ja que s'encarrega de recopilar i investigar sobre tots aquells aspectes característics de la vida d'antany en el Camp d'Elx. A més, la imbricació del museu amb l'escola aporta als xiquets i xiquetes una experiència molt enriquidora i els ensenya la importància del patrimoni de la seua ciutat.


Quan vaig decidir fer les pràctiques del Màster d'Arqueologia i Gestió del Patrimoni en el Museu Escolar de Puçol, la gent em mirava estranyada, segurament pensant “què farà un arqueòleg a Puçol?”. Moltes vegades oblidem que l'arqueologia s'encarrega d'estudiar com era la vida de les societats a través del seu registre material -no sols de les antigues. És a dir, de reconstruir la manera de vida de les societats mitjançant l'estudi dels seus vestigis materials. Amb aquest pensament em vaig decantar per aquest museu, pensant a intentar aportar la meua visió al museu, per a ajudar en tot el possible en la seua labor de recopilar i recuperar les tradicions del camp. Durant aquest temps he aprés molt, tant del camp d'Elx, com del treball que es desenvolupa en un museu; i m'ha portat a enamorar-me d'un projecte que crec fonamental per a Elx, que hem de cuidar i secundar entre totes i tots.


Autor: David Navarro, alumne en pràctiques del Museu Escolar.

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top